Πεζοπορία και ευεξία

September 8, 2015 by Angela Brawn0
Depositphotos_21335117_XL-min-1200x800.jpg

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ορίσει κανείς τι είναι η Πεζοπορία. Για κάποιους είναι ένας αναζωογονητικός περίπατος στη φύση μακρυά από τα προβλήματα της καθημερινότητας ενώ για κάποιους άλλους είναι μια περιπέτεια έξω από την πόλη που αφήνει μια ευχάριστη “γεύση” από αγώνα επιβίωσης!

Όπως και εάν το βιώνει ο καθένας, η Πεζοπορία είναι πάνω από όλα άσκηση για το σώμα και το μυαλό. Μία άσκηση μοναχική ή ομαδική, με φίλους ή αγνώστους και πάνω από όλα χωρίς ανταγωνισμό και πρωτιές αλλά με ένα κοινό στόχο για όλους. Κανείς δεν μετράει ούτε θυμάται ποιος τερμάτισε πρώτος σε μια διαδρομή αλλά όλοι θυμούνται τις δυσκολίες ή τις συγκινήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκειά της και αυτές είναι που κουβαλάνε μαζί τους στο τέλος της ημέρας.

Η άσκηση αφήνει πάντα τα σημάδια της στο σώμα και στο πνεύμα. Τα οφέλη της πεζοπορίας είναι πολλαπλά και η διεθνής βιβλιογραφία πάνω σε αυτό το θέμα έχει αρχίσει να εμπλουτίζεται τα τελευταία χρόνια.

Η πεζοπορία μπορεί να έχει εφάμηλα αποτελέσματα με την ψυχοθεραπεία σε ασθενείς με κατάθλιψη, δυσθυμία ή διπολική διαταραχή. Μειώνει σημαντικά το ψυχολογικό stress, τα επεισόδια κρίσεων πανικού καθώς επίσης βελτιώνει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με πρώιμα σημάδια της νόσου Alzheimer, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Επίσης έχει βρεθεί πως βοηθάει και σε περιπτώσεις παιδιών με ελλειματική προσοχή (ADD) να συγκεντρώνονται καλύτερα.

 

Η επίδραση της Πεζοπορίας στο σώμα είναι αρκετά πιο ευρεία και καλύπτει σχεδόν κάθε πτυχή της φυσιολογίας του οργανισμού.

  • Συμβάλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους μέσω της αυξημένης κατανάλωσης θερμίδων αλλά και της μυικής αερόβιας άσκησης που οδηγεί σε αύξηση της μυικής μάζας κυρίως των κάτω άκρων.
  • Βελτιώνει την καρδιο-αγγειακή λειτουργία και οδηγεί σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ.
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.
  • Οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους όπως πχ η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ή νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση θα ανακαλύψουν πως η Πεζοπορία αποτελεί μια ευχάριστη και ήπια μορφή μυικής άσκησης που βοηθάει στη διατήρηση της μυικής μάζας με αποτέλεσμα την καλύτερη και βελτιωμένη λειτουργικότητα του σώματος στην καθημερινότητά τους.
  • Οι ασθενείς με Οστεοπόρωση ή Οστεοπενία μπορούν να “χρησιμοποιήσουν” την Πεζοπορία για την διατήρηση ή και την αύξηση της οστικής μάζας. Τα οστά μας διαθέτουν μηχανουποδοχείς οι οποίοι ανιχνεύουν τα μηχανικά φορτία που δέχεται ο σκελετός και δίνουν σήμα στους οστεοβλάστες να αυξήσουν την λειτουργία τους. Η έκθεσή μας στα στοιχεία της φύσης και ιδίως στον ήλιο βοηθάει να συνθέσουμε περισσότερη ενεργή βιταμίνη D (η βιταμίνη του Ήλιου) η οποία είναι ευεργετική για τον οστικό μεταβολισμό. Επομένως “χτίζουμε” περισσότερο τα οστά μας και με αυτό τον τρόπο θωρακιζόμαστε ενάντια στα κατάγματα.

Τα οφέλη όμως της πεζοπορίας δεν εξαντλούνται εδώ. Η Πεζοπορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέρος της αποθεραπείας και της αποκατάστασης μετά από διάφορους τραυματισμούς. Η βάδιση σε ανώμαλο έδαφος ενισχύει την ανάπτυξη της ιδιοδεκτικότητας των κάτω άκρων και της ισορροπίας του σώματος. Βοηθάει λοιπόν στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς όπως τα διαστρέματα των ποδοκνημικών αρθρώσεων, στην αποκατάσταση μετά από ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου καθώς και μετά από μυικές θλάσεις των κάτω άκρων.

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η συχνή Πεζοπορία μειώνει το οξειδοτικό stress του οργανισμού και υπάρχουν ήδη μελέτες που δείχνουν πως δρα ευεργετικά σε ογκολογικούς ασθενείς.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© 2023 Christos Kirilis | All Rights Reserved

Powered By

κατασκευη ιστοσελιδων

Ορθοπαιδικός | Χειρούργος