Ιδιοπαθής Σκολίωση Παιδιών και Εφήβων
Τι είναι η Σκολίωση
Η σκολίωση προέρχεται από τη λέξη σκολιός που σημαίνει στρεβλός. Πρόκειται για την πλάγια κλίση της Σπονδυλικής Στήλης με ταυτόχρονη στροφή γύρω από τον άξονά της.
Τύποι Σκολίωσης
Μπορούμε να χωρίσουμε τη σκολίωση στους εξής τύπους:
- Ιδιοπαθής σκολίωση: Είναι ο συχνότερος τύπος, και αφορά το 80% των περιπτώσεων. Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια (βλ. παρακάτω).
- Λειτουργική σκολίωση: Η Σπονδυλική Στήλη αναγκάζεται να παραμορφωθεί από ένα αίτιο εξωτερικό π.χ. ανισοσκελία.
- Νευρομυϊκή σκολίωση: Η παραμόρφωση οφείλεται σε παράλυση διαφόρων μυϊκών ομάδων, συνεπεία νευρολογικών παθήσεων και συνήθως παρουσιάζεται κατά την γέννηση των παιδιών.
- Εκφυλιστική σκολίωση. Εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες. Πρόκειται για “φυσιολογική” φθορά που οδηγεί σε παραμόρφωση.
Ιδιοπαθής Σκολίωση – Τι είναι
Ιδιοπαθής σκολίωση αποκαλείται η πλάγια κύρτωση της Σπονδυλικής Στήλης στο μετωπιαίο (πρόσθιο – οπίσθιο) επίπεδο σε άτομα που είναι απολύτως υγιή. Όπως προαναφέρθηκε, δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια.
Πιστεύεται ότι είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι γενετικοί (πιο συχνή ανάμεσα σε μονοζυγωτικά δίδυμα), ορμονικοί (αυξητική ορμόνη, μελατονίνη), εμβιομηχανικοί κ.λπ.
Με βάση την ηλικία εμφάνισης, η ιδιοπαθής σκολίωση χωρίζεται σε τρεις τύπους:
- Νηπιακή σκολίωση, από τη γέννηση μέχρι 3 ετών
- Παιδική σκολίωση, από 3 έως 9 ετών
- Εφηβική σκολίωση, από 9 έως και 18.
Ο κίνδυνος για ιδιοπαθή σκολίωση αυξάνεται κατά την εφηβεία, και δη κατά την φάση της μέγιστης ανάπτυξης, που στα κορίτσια τοποθετείται στην ηλικία των 11 ετών και στα αγόρια στην ηλικία των 13 ετών. Εμφανίζεται κυρίως στα κορίτσια με συχνότητα 9 φορές περισσότερο απ’ ότι στα αγόρια.
Ιδιοπαθής Σκολίωση – Διάγνωση
Η ιδιοπαθής σκολίωση προκαλεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, αλλά όχι πόνο. Υπάρχουν εμφανή στοιχεία που οδηγούν στη διάγνωση της, ήτοι:
- Ο ένας ώμος είναι ψηλότερα από τον άλλον
- Η μία ωμοπλάτη προεξέχει περισσότερο από την άλλη
- Προπέτεια ή ψηλότερη θέση των πλευρών από τη μία πλευρά
- Το ένα ισχίο προεξέχει ή βρίσκεται υψηλότερα από το άλλο
- Ασυμμετρία μέσης
Η παραμόρφωση του κορμού διαπιστώνεται συνήθως από τους γονείς ή τον/την παιδίατρο, και επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία της Σπονδυλικής Στήλης. Το μέγεθος της σκολίωσης μετριέται σε μοίρες και είναι ένα από τα στοιχεία που καθορίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Περαιτέρω διερεύνηση με ειδικές εξετάσεις (CT, αξονική, μαγνητική κ.λπ.) πρέπει να γίνεται σε περίπτωση που το παιδί παραπονιέται για ενοχλήσεις και πόνο, προκειμένου να αποκλειστούν υποκείμενα νοσήματα. Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της σκολίωσης, για να είναι αποτελεσματική η συντηρητική θεραπεία.
Ιδιοπαθής Σκολίωση – Συντηρητική Θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την παρακολούθηση του παιδιού στις πολύ μικρές σκολιώσεις (κάθε 6-12 μήνες) και εφαρμογή διορθωτικών κηδεμόνων στις μεγαλύτερες. Η φυσικοθεραπεία και η γυμναστική δρουν επικουρικά και δεν υποκαθιστούν τους κηδεμόνες.
Ιδιοπαθής Σκολίωση – Χειρουργική Θεραπεία
Επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, ή όταν αντιμετωπίζουμε σε παιδιά σκολιώσεις άνω των 40°-50°, ή σε περιπτώσεις ταχέως επιδεινούμενων σκολιώσεων, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο. Κυρίως γίνεται για να προληφθούν προβλήματα και επιπλοκές στην ενήλικη ζωή.


Η ιδανική ηλικία για τη χειρουργική αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης στα παιδιά είναι γύρω στα 15 έτη, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε κάθε ηλικία, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Οι επιπλοκές στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλές (μόλις 5%), σε αντίθεση με τους ενήλικες που αυξάνονται με την ηλικία.
Προεγχειρητικά ελέγχονται ακτινογραφίες Σπονδυλικής Στήλης Face και Profil και ακτινογραφίες Face με κάμψη δεξιά και αριστερά. Αυτές είναι απαραίτητες για το καθορισμό των ορίων σπονδυλοδεσίας και των ακραίων σπονδύλων, στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά για τη σταθερότητά της Σπονδυλικής Στήλης και τη μετεγχειρητική εικόνα του παιδιού.
Επίσης, ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει μαγνητική τομογραφία, και δη σε μεγάλες παραμορφώσεις, δύσκαμπτες και ταχέως επιδεινούμενες καμπύλες, αριστερές σκολιώσεις, κυφοσκολίωση και επί πόνου ηρεμίας.
Το χειρουργείο διαρκεί 2-5 ώρες, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της σκολίωσης, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και η εμπειρία του χειρουργού.
Την επόμενη μέρα του χειρουργείου το παιδί κινητοποιείται και περπατάει. Μετά από 4-5 ημέρες εξέρχεται από το νοσοκομείο, ενώ μετά από 2-3 εβδομάδες επιστρέφει στο σχολείο. Κατά τους πρώτους 1-2 μήνες, το παιδί φορά κηδεμόνα τύπου Boston.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Χρήστος Ι. Κυριλής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης, ενώ έχει ειδικευθεί στην Ενδοσκοπική Χειρουργική αυτής.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.
- Category
- Σκολίωση