Σκολίωση Ενηλίκων

Σκολίωση Ενηλίκων

Σκολίωση Ενηλίκων

Title:

Description:

Σκολίωση Ενηλίκων

Η σκολίωση ενηλίκων σχετίζεται με την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για περιστροφή και κύρτωση των θωρακικών ή/και οσφυϊκών σπονδύλων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλάγιας παραμόρφωσης, κύρτωσης και μίας εικόνας της σπονδυλικής στήλης που παραπέμπει σε ελικοειδή σκάλα.

Η σκολίωση ενηλίκων μπορεί είτε να οφείλεται σε επιδείνωση μίας εφηβικής σκολίωσης που προϋπήρχε, είτε να πρόκειται για μία νέα κατάσταση που προέκυψε από εκφυλιστικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη ή από οστεοπόρωση ή κατόπιν κάποιας χειρουργικής επέμβασης. Κακός προδιαθεσικός παράγοντας είναι επίσης το αυξημένο σωματικό βάρος.

Σκολίωση Ενηλίκων – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της σκολίωσης ενηλίκων διαφέρουν από αυτά της Ιδιοπαθούς Σκολίωσης παιδιών και εφήβων. Οι ενήλικες συνήθως ζητούν θεραπεία εξαιτίας του έντονου πόνου που αισθάνονται, σε αντίθεση με τα παιδιά που ακόμα και σε πολύ μεγάλες σκολιώσεις συνήθως δεν πονάνε.

Οι ενοχλήσεις εμφανίζονται κυρίως στο κυρτό τμήμα της καμπύλης και σπανιότερα στο κοίλο. Δηλαδή, ένα άτομο με αριστερή θωρακική σκολίωση θα αισθάνεται ενοχλήσεις στην αριστερή μεριά της πλάτης.

Άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σκολίωσης ενηλίκων είναι η δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης, ειδικότερα σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Συνήθως συνυπάρχει αισθητικό πρόβλημα εξαιτίας της έντονης παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που μαζί με τον πόνο αναγκάζει τους ασθενείς να απευθυνθούν σε κάποιον ορθοπαιδικό.

Επίσης ενδέχεται ο ασθενής να αισθάνεται μούδιασμα και κράμπες στα κάτω άκρα, εξαιτίας της εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων που συχνά στενεύουν τον σπονδυλικό σωλήνα και ενδέχεται να πιέζουν κάποιο νεύρο.

Επιπλέον, άτομα με σοβαρές παραμορφώσεις στη θωρακική μοίρα συχνά αντιμετωπίζουν και αναπνευστικές διαταραχές λόγω μείωσης της θωρακικής διαμέτρου.

Όλα τα παραπάνω βαθμιαία οδηγούν σε αδυναμία εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων και εν κατακλείδι σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Σκολίωση Ενηλίκων – Διάγνωση

Η διάγνωση αλλά και ο θεραπευτικός σχεδιασμός ξεκινάει με την κλινική εξέταση, όπου εντοπίζεται η στροφική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης κατά την πρόσθια κάμψη του κορμού του ασθενούς, ασυμμετρία μέσης, ανισοσκελία, ανύψωση του ενός ώμου, παρέκκλιση του θώρακα και κύφωση. Κατόπιν ο ασθενής παραπέμπεται για ακτινολογικό έλεγχο.

Αν υπάρχουν νευρολογικές διαταραχές όπως πόνος, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια ο ασθενής παραπέμπεται και για μαγνητική τομογραφία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτές που η κλίση της καμπύλης φτάνει τις 90 μοίρες ή υπάρχει συνοδός πνευμονική πάθηση, γίνεται και εξέταση της αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση.

Αντιμετώπιση

Η σκολίωση των ενηλίκων έχει διαφορετική αντιμετώπιση από ό,τι στα παιδιά. Οι ασθενείς προσέρχονται στον ορθοπαιδικό κυρίως για τον πόνο που αισθάνονται.

Η αντιμετώπιση είναι καταρχάς συντηρητική με χορήγηση παυσίπονων, φυσικοθεραπεία, και ενδυνάμωση των μυών της περιοχής. Οι κηδεμόνες δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι στα άτομα που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους.

Ενίοτε εφαρμόζεται και νευρόλυση με εγχύσεις κορτιζόνης στα σημεία που πιέζονται τα νεύρα και στις αρθρικές επιφάνειες.

Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται όταν υπάρχει έντονος πόνος που δεν υποχωρεί με τη φαρμακευτική αγωγή, όταν υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα, όταν έχουμε αναπνευστική ανεπάρκεια και τέλος για αισθητικούς λόγους.

Σκολίωση Ενηλίκων 1
Κυφοσκολίωση Οσφυϊκής Μοίρας – Προεγχειρητική Ακτινογραφία Profile & Face
Σκολίωση Ενηλίκων 2
Κυφοσκολίωση Οσφυϊκής Μοίρας – Μετεγχειρητική Ακτινογραφία Profile & Face

Η επιλογή της μεθόδου αποτελεί συνάρτηση της βαρύτητας της σκολίωσης, της ηλικίας του ασθενούς και του θεραπευτικού στόχου. Αρχικώς επιλέγονται τα κυρτώματα που χρήζουν σπονδυλοδεσίας.

Στις μακρές σπονδυλοδεσίες, η σπονδυλοδεσία πρέπει να εκτείνεται από τον Θ2 έως και τα λαγόνια και σε περίπτωση οστεοπόρωσης οι βίδες πρέπει να ενισχύονται με τσιμέντο.

Σκολίωση Ενηλίκων 3
Κυφοσκολίωση Οσφυϊκής Μοίρας
– Μαγνητική Τομογραφία

Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ’ όψιν η συνήθως συνυπάρχουσα απώλεια της οσφυϊκής λόρδωσης και να γίνεται προσπάθεια διόρθωσης με οστεοτομίες και χρησιμοποίηση ειδικών μεσοσπονδυλίων κλωβών.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Χρήστος Ι. Κυριλής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης, ενώ έχει ειδικευθεί στην Ενδοσκοπική Χειρουργική αυτής.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού.

Category
Σκολίωση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© 2023 Christos Kirilis | All Rights Reserved

Powered By

κατασκευη ιστοσελιδων

Ορθοπαιδικός | Χειρούργος