Ενδοσκοπική Χειρουργική Archives - Χρήστος Κυριλής

-μεσοσπονδύλιου-δίσκου.jpg
08/Nov/2023

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η ανάπτυξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimally invasive spine surgery).

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης. Προσβάλλει συνήθως άτομα μέσης ηλικίας και οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ήτοι την έλλειψη άσκησης, την πολύωρη καθιστική εργασία και το αυξημένο σωματικό βάρος.

Τι είναι ο Μεσοσπονδύλιος Δίσκος

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και ο ρόλος τους είναι η απορρόφηση των κραδασμών και η διαχείριση της κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από 2 στοιχεία:

 1. Τον πηκτοειδή πυρήνα ο οποίος έχει ζελατινώδη εύπλαστη υφή λογω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε νερό και φυσιολογικά βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου.
 2. Τον ινώδη δακτύλιο εξωτερικά που αποτελείται από δαχτυλίδια – πέταλα κολλαγόνου. Πρόκειται για σαφώς πιο σταθερή και σκληρή κατασκευή σε σχέση με τον πηκτοειδή πυρήνα και ο ρόλος του είναι να συγκρατεί τον πηκτοειδή πυρήνα στην θέση του.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δεν έχουν πλούσια αιμάτωση και η θρέψη τους γίνεται δια μέσου των επιφανειακών πλακών με τον μηχανισμό της διάχυσης.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Με την πάροδο του χρόνου ο δίσκος γίνεται σταδιακά πιο δύσκαμπτος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με άλλες καταστάσεις που προαναφέρθηκαν, μπορούν να προκαλέσουν στον ινώδη δακτύλιο μικρές ρήξεις επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στον πηκτοειδή πυρήνα να εξέλθει προς την νευρική ρίζα. Η επαφή με την νευρική ρίζα δημιουργεί συνθήκες φλεγμονής και προβλήματα στην κινητικότητα του νευρικού ιστού. Φλεγμονή μπορεί να προκύψει και ως ανταπόκριση του οργανισμού μας όταν υπάρχει ολική ρήξη του ινώδους δακτυλίου και επαφή του υλικού του πηκτοειδούς πυρήνα με τον νευρικό ιστό.

Υπάρχει βεβαίως ένα μικρό περιθώριο χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα, αλλά εάν η μετατόπιση του πηκτοειδή πυρήνα είναι εκτεταμένη, τότε οι δομές αυτές συμπιέζονται.

Θεραπεία

Οι περισσότερες περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου δεν θα χρειαστούν χειρουργείο. Ο πόνος που προκαλείται από την κήλη, συνήθως διαρκεί για δύο έως τρεις εβδομάδες και αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φυσικοθεραπεία και συνδυασμό αντιφλεγμονώδους και μυοχαλαρωτικής φαρμακευτικής αγωγής.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, δηλαδή όταν ο πόνος παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνυπάρχουν στοιχεία νευρολογικής βλάβης (αδυναμία των μυών του κάτω άκρου), ακολουθούμε τη χειρουργική οδό.

 

Ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης – Πλεονεκτήματα

Η επαναστατική αυτή τεχνική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, καθώς πραγματοποιείται διαδερμικά μέσα από μία τομή ελαχίστων χιλιοστών, ενώ στηρίζεται στην χρήση εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας κι εξελιγμένων λογισμικών παρακολούθησης της κατάστασης του νευρικού συστήματος του ασθενή.

Κατά την επέμβαση αφαιρείται μόνο το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου το οποίο προβάλλει ή έχει αποκοπεί και ασκεί πίεση στο νεύρο.

Επίσης, καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός μέσω μίας μικροσκοπικής κάμερας που ονομάζεται ενδοσκόπιο και εισάγεται διαδερμικά μέσω τομής ελαχίστων χιλιοστών, έχει άμεση οπτική επαφή με το χειρουργικό πεδίο. Με τον τρόπο αυτό η ενδοσκοπική δισκεκτομή πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή.

Το μικροσκοπικό μέγεθος της τομής σε συνδυασμό με τον ελάχιστο τραυματισμό των ιστών διασφαλίζει:

 • Άρτιο αποτέλεσμα, ειδικά σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν μεγάλες τομές και καθήλωση της σπονδυλικής στήλης με βίδες.
 • Μικρότερη διάρκεια χειρουργείου.
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ο οποίος παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
 • Επίτευξη αισθητικά άριστου αποτελέσματος.
 • Αποφυγή συμφύσεων και ουλώδους ιστού.
 • Ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα.
 • Μείωση ποσοστού επιπλοκών σε αμελητέα επίπεδα.
 • Εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου.
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος.
 • Αποφυγή αποσταθεροποίησης του σπονδυλικού τμήματος.
 • Αποφυγή λοιμώξεων.

Κόστος Ενδοσκοπικής Δισκεκτομής

Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει τα έξοδα του νοσοκομείου και τις αμοιβές χειρουργού, των συνεργατών και του αναισθησιολόγου. Καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, έτσι και το κόστος ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τη διάρκεια νοσηλείας, τον τύπο δωματίου, τη χρήση ειδικών υλικών και την ασφαλιστική κάλυψη του ασθενούς.

Για να γίνει ακριβής εκτίμηση στην τιμή της Ενδοσκοπικής Δισκεκτομής θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης που εμπιστεύεστε και κατόπιν εξέτασης να κάνει διάγνωση της κατάστασης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης Κυριλή Χρήστο.


© 2023 Christos Kirilis | All Rights Reserved

Powered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London

Ορθοπαιδικός | Χειρούργος