Οι 10 συχνότεροι τραυματισμοί στο χορό

September 22, 2015 by Angela Brawn0
Depositphotos_318036022_XL-min-1200x800.jpg

Οι τραυματισμοί μπορεί να είναι καταστροφικοί για την καριέρα ενός χορευτή, αλλά μπορείτε να μειώσετε την εμφάνισή τους ή να τους αποφύγετε – εάν γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε. Για να μάθετε γιατί συμβαίνουν κάποιες βλάβες και τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η εμφάνιση τους, παρουσιάζουμε τις απόψεις μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων καθώς και την άποψη του Ορθοπαιδικού Χειρουργού και Αθλητιάτρου κυρίου Καβρουδάκη Ευστράτιου.

 

  • Θλάση στον αυχένα: Η χορογραφία που απαιτεί υπερβολική κίνηση του κεφαλιού μπορεί εύκολα να προκαλέσει θλάση στους μύες του χορευτή, ειδικά εάν οι χορευτές δεν χρησιμοποιούν σωστά ολόκληρη την σπονδυλική στήλη όταν καμπυλώνουν την κεφαλή και τον αυχένα.

Πρόληψη Συμβουλή: “Επιμηκύνετε τον λαιμό αντί να τον κατεβάζετε”. “Μου αρέσει να χρησιμοποιώ την εικόνα των σιντριβανιών: μια μακρά, χαριτωμένη καμάρα”.

 

  • Τεντονίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου και υπακρωμιακή πρόσκρουση: Εκτεταμένη και βαρυά χρήση των βραχιόνων (ανύψωση πάνω από το επίπεδο του ώμου, πτώσεις κλπ) είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μικρές ή μεγάλες ρήξεις στους τένοντες ή ακόμα και πρόσκρουση.

Πρόληψη Συμβουλή: «Να γνωρίζετε τα πραγματικά ανατομικά στοιχεία της ωμικής ζώνης». “Μόλις οι μαθητές καταλάβουν ότι η ωμοπλάτη βρίσκεται πίσω τους, μπορούν να έχουν καλύτερη ανατομικά ευθυγραμμισμένη μηχανική.”

 

  • Χαμηλή οσφυαλγία και μυϊκοί σπασμοί: Οι ανυψώσεις, οι γέφυρες και η ακατάλληλη τεχνική μπορούν να προκαλέσουν πόνους από υπερχρηση και “τραβήγματα” στους παρασπονδυλικούς μυες. Οι χορευτές με έντονη λόρδωση είναι πιο επιρρεπείς σε σπασμούς.

Πρόληψη Συμβουλή: “Μου αρέσει να χρησιμοποιώ την εικόνα ενός ζωναριού για να αποκτήσει ο μαθητής μια πιο τρισδιάστατη αίσθηση του κοιλιακού τοιχώματός του”. “Ή φανταστείτε τη λεκάνη σας σαν ένα μπολ με νερό. Η προσπάθεια να μην χύσετε το νερό θα βελτιώσει την δύναμη του κορμού σας”.

 

  • Κροτούν ισχίο: Η σφιχτή λαγονοκνημιαία ταινία, η αδυναμία κατά μήκος του έξω μέρους του ισχίου και η λόρδωση μπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύνδρομο. Οι χορευτές θα νοίσουν ή θα ακούσουν έναν ήχο στην έξω κυρίως πλευρά του ισχίου, καθώς η λαγονοκνημιαία ταινία γλιστράει πάνω από το μείζονα τροχαντήρα κατά τη διάρκεια του battement ή του développé.

Πρόληψη Συμβουλή: Ενισχύστε τους κατώτερους κοιλιακούς μύες και όλους τους πυελικούς σταθεροποιητές (απαγωγούς, προσαγωγούς, καμπτήρες ισχίου) και αποφύγετε την έξω στροφή στα πόδια, που καταπονεί τα γόνατα και τους γοφούς.

 

  • Σύνδρομο Επιγονατιδο-μηριαίου πόνου: Αυτό το σύνδρομο οφείλεται στο συνδυασμό σφιχτών οπισθίων μηριαίων μυών και γαστροκνημίων, με αδύναμο τετρακέφαλο. Τα επαναλαμβανόμενα φορτία από την κανονική βάδιση συγκεντρώνονται στην επιγονατίδα (γόνατο), προκαλώντας τον χόνδρο να χάσει την ικανότητα απορρόφησης κραδασμών. Οι χορευτές με κοιλοποδία ή πλατυποδία, ανοιχτούς γοφούς και γόνατα που γυρίζουν μέσα ή έξω είναι πιο πιθανό να βιώσουν αυτόν τον πόνο.

Πρόληψη Συμβουλή: “Το γόνατο είναι το θύμα μεταξύ του αστραγάλου και του ισχίου”. “Η μυική ισχύς του κορμού, η ενδυνάμωση των απαγωγών μυών του ισχίου και η διάταση της λαγονοκνημιαίας ταινίας αποτελούν το κλείδί της λύσης”.

 

  • Ρήξη Μηνίσκου: Η περιστροφή των γονάτων ή χάνοντας τον έλεγχο κατά την προσγείωση από ένα άλμα μπορεί να σχίσει το χόνδρο γόνατος.

Πρόληψη Συμβουλή: “Η ενδυνάμωση του κορμού είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του γόνατος”. “Μειώνει το βάρος στο γόνατο, οπότε δεν προσγειώνεστε με υπερβολική δύναμη”.

 

  • Τενοντίτιδα του οπισθίου κνημιαίου: Η καταπόνηση της ποδικής καμάρας κατά τη διάρκεια των προθερμάνσεων ή των βασικών ασκήσεων κουράζει τον οπίσθιο κνημιαίο τένοντα. Αυτός ο τύπος τενοντίτιδας συμπίπτει επίσης με τπεριοστίτιδα της κνήμης ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιας αστάθειας του αστραγάλου.

Πρόληψη Συμβουλή: “προσπαθήστε να γυμνάσετε τις ποδικές καμάρες”.

 

  • Τενοντίτιδα του Αχιλλείου: Μια βλάβη από υπέρχρηση που προκαλείται από πολλές πρόβες σε μικρό χρονικό διάστημα, χορεύοντας σε σκληρό πάτωμα ή ασκώντας πίεση σε ένα σφιγμένο γαστροκνήμιο. Η πίεση του σωματικού βάρους ή το μη ισορροπημένο εύρος κίνησης, προδιαθέτουν τους χορευτές σε αυτόν τον τύπο τενοντίτιδας.

Πρόληψη Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε Thera-Bands όταν κάνετε tendus, βασική ευελιξία και ασκήσεις αντιστάσεων.

 

  • Διάστρεμα της ποδοκνημικής άρθρωσης: Μία ρήξη συνδέσμου που συμβαίνει όταν το εξωτερικό χείλος του ποδιού γυρίζει προς τα μέσα μετά από απώλεια της ισορροπίας κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα.

Πρόληψη Συμβουλή: “Χρησιμοποιήστε ένα Thera-Band για να κρατήσετε τον αστράγαλο ευέλικτο και δυνατό”.

 

  • Σύνδρομο οπίσθιας πρόσκρουσης αστραγάλου-πτέρνας: Μια αίσθηση τσιμπήματος που γίνεται αισθητή κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενης εργασίας στο πάτωμα, καθώς το οστό της πτέρνας έρχεται σε επαφή με το οστό και του αστραγάλου στο πίσω μέρος ποδοκνημικής άαρθρωσης. Η επίτευξη πλήρους εύρους κίνησης όταν τεντώνετε τα πόδια ή στα relevé θα είναι δύσκολη. Οι χορευτές που γεννιούνται με ένα επιπλέον οστό (Os Trigonum) στη περιοχή αυτή είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το σύνδρομο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


© 2023 Christos Kirilis | All Rights Reserved

Powered By

κατασκευη ιστοσελιδων

Ορθοπαιδικός | Χειρούργος